Kunčja kletka

Go down

Kunčja kletka

Objavlja  Falabella on Pet Jul 22, 2011 1:54 am

Če bo vaš kunec živel v hiši je priporočljivo imeti kleko. V njej kunec ne bo delal škode po hiši, imel bo svoj prostor in dom, kjer bo lahko lulal in kakal ter glodal svoje 'pohištvo', kamor ga boste lahko dali ko vas ne bo doma in kjer bodo veljala njegova 'pravila'.

VELIKOST KLETKE
Velikost oz. dolžina ter širina kletke je vaša odločitev, odvisno, koliko igral bo v kletki in predvsem koliko živali bo v njej. Mi imamo recimo dva kunca, velikost naše kletke pa je 2x1 meter. Res je, da je to precej velika kletka in da zavzame dosti prostora v hiši, a imata vsaj kunca več kot dovolj prostora in se lahko tudi v kletki gibljeta. Torej: res je, da je večja kletka tudi dražja od manjše, a se bo vaš kunec lahko vsaj normalno gibal. Naj pa bo širina kletke dovolj dolga, da se lahko zajček zlekne in rastegne po vsej svoji dolžini (računajte na to, da bo verjetno še zrasel).

OPREMA
Če bo vaš zajček v kletki samo za čez noč ne potrabuje precej veliko opreme. A res je, da tudi vas ne bo vedno doma, tako da mora imeti v kletki napajalnik za vodo (tudi posodico, a zavzame veliko prostora in lahko se prevrne), hišico oziroma zatočišče, kamor se lahko zateče na varno (v divjini si zajci kopljejo rove), ki mora biti bolj zatemnjena, se pravi, ne preveč oken (priporočam leseno hiško, na kateri si bo zajec lahko tudi brusil zobe), ter seno. Seno je poglavitna hrana domačega kunca, če ne živi zunaj in ne je trave. Priporočam posebna korita za seno, ki se jih pritrdi na kletko in da vanje seno, dako ta ga zajček vleče ven. Če vaš zajček lula v določen kot, lahko tja dodatno postavite wc za male živalice. Razna igrala niso potrebna, bodo pa vašega zajčka zaposlila. Znano je, da te živalise rade raziskujejo in svoj smrček vtaknejo v vsak kot albino

STILJA
Da vaš zajček ne bo imel po tleh same plastike in da se mu ne bo lulanje nabiralo po tleh, je priporočeno na tleh imeti kakšno stiljo. Za to se največrta uporabi žagovina (celo stanovanje bo umazano), briketi, ki upijajo mokroto (ni ravno najcenejša izbira) ali lan (prav tako dražje od žagovine). Vseeno najbolj priporočam brikete. Fino vpijajo lulanje, tudi do/več kot 2l tekočine. Po nekaj časa se razgradijo v pesek in takrat jih je treba zamenjati. Žagovina je lepo videti in je mehka ter fina za kopanje rovov, a boste imeli celo stanovanje polno smeti, saj se fino prime dlake vašega zajča in jo potem raznaša po celi hiši. Lana še nismo poskusili, a najverjetneje ne bo neuporaben. Še posebaj priporočam, da daste svoji živali v hiško veliko nastilja, da si bo lahko uredila gnezdo. Zajčku date lahko po tleh tudi slamo ali seno.

PROSTOR ZA KLETKO
Tako kot ljudje tudi kunci čutijo mraz in vročino. Zato je samoumevno, da kletke ne boste postavili na najbolj vroč ali najbolj mrzel kraj v hiši. Res je, da jih varuje gosta dlaka, a na prevelikem mrazu lahko zmrznejo. Na preveliki vročini se lahko kunec pregreje, torej je bolj priporočljivo imeti kletko v sobi, v kateri ni preveč oken. Če imate dvo ali več nadstropno hišo naj bo kletka v najnižjem nadstropju, saj se vroč zrak dviguje navzgor, pa tudi sonce bo bolj pritiskalo. POMEMBNO: prepogosto menjavanje prostora oz. temperature okolja škodi vašemu kuncu.
Zdaj pa glede hrupa. Tako kot vsaka žival tudi kunec sovraži preglasne in/ali nenadne zvoke. Torej je kletko kunca bolje postaviti na čim bolj tih in miren ter po možnosti bolj temen prostor.
avatar
Falabella
Admin

Število prispevkov : 152
Join date : 11/07/2011
Age : 19
Kraj : Ljubljana

Poglej uporabnikov profil http://forum-kunec.slovenianforum.com

Nazaj na vrh Go down

Re: Kunčja kletka

Objavlja  Falabella on Pet Jul 22, 2011 2:21 am

MENJAVANJE NASTILJA
Kunčjo steljo oz. nastil se menja vsak dan, odvisno, kako je kunec 'onesnažil' svojo kletko. Če imate posebne brikete, ki vpijajo mokroto ni treba pogosto menjati stelje. Paziti morate, da vaš kunec ne bo imel mokrih tal.
avatar
Falabella
Admin

Število prispevkov : 152
Join date : 11/07/2011
Age : 19
Kraj : Ljubljana

Poglej uporabnikov profil http://forum-kunec.slovenianforum.com

Nazaj na vrh Go down

Re: Kunčja kletka

Objavlja  Puppy on Ned Sep 11, 2011 3:04 am

Jaz kupujem pelete v Živexu, so pa tudi v Merkurju in podobnih trgovinah. 15l je 4€, to se mi zdi zelo ugodno, so čisto idilični tistim peletom v trgovini. Vpijajo super, uglavnem nimam pripomb! Res mi je všeč, ker veliko prihranim Very Happy
avatar
Puppy
Mladiček
Mladiček

Število prispevkov : 28
Join date : 31/08/2011

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Re: Kunčja kletka

Objavlja  Falabella on Ned Sep 11, 2011 10:50 pm

Res? Super, namreč mi za pelete porabimo celo premoženje. Pa vso opremo kupujemo v trgovinah za male živali. Bomo poskusili še drugje ker tega res veliko porabimo. Hvala!
avatar
Falabella
Admin

Število prispevkov : 152
Join date : 11/07/2011
Age : 19
Kraj : Ljubljana

Poglej uporabnikov profil http://forum-kunec.slovenianforum.com

Nazaj na vrh Go down

Re: Kunčja kletka

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu